Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

SECTION C: ENGINEERING

Vol. 14 No. 1 (2022)

Technologies available to increase corn production in Peru

DOI
https://doi.org/10.18272/aci.v14i1.2507
Submitted
December 7, 2021
Published
2022-04-11

Abstract

Maize area planted to maize in Peru is 500,000 ha, approximately 50% of each, hard yellow maize (MAD) and highland maize (MA); MAD is used by the animal feed industry and the MA for human consumption. Average area planted by farmers is less than 1.5 ha in both cases. Maize production has been increased in the last 60 years however the demand has not been satisfied for MAD, which has been covered by importing more than 3 million tons of corn / year, worth one billion dollars. There is a 5% surplus of MA for export.  MAD imports is higher than 70% of the demand, which means a problem for national food security; on the other hand, there are more than 500,000 farming units that are planting maize and therefore need to be included in country development policies to improve their livelihoods. A way to increase income for farmers planting MA is linking to the national and international market in order to increase the demand by producing transformed products based on corn as raw material, the increase in purple corn exports in recent years is a good indicator. For MAD a strategy to increase maize production is needed that may include all public and private members of the maize chain aimed to increase maize production according with national, regional, and local requirements. In both cases, suitable technologies and government policies are essential to increase maize productivity and profitability.  A training strategy must be developed for succeeding the maize Peruvian plan aimed to increase maize production. 

viewed = 2684 times

References

  1. Calzada, J. (1947). Resultados de la experimentación sobre el cultivo de maíz. Ministerio de Agricultura, Dirección de Experimentación Agrícola, Estación Experimental Agrícola La Molina. Circular No. 65.
  2. Bocanegra, S. (1950). Producción de híbridos y variedades sintéticas de maíz amarillo para la costa central del Perú. Ministerio de Agricultura, Dirección de Experimentación Agrícola, Estación Experimental Agrícola La Molina. Boletín No 38.
  3. Bocanegra, S. (1956). Resultados obtenidos en el Programa de Maíz en la Estación Experimental Agrícola de ‘La Molina’ - Campaña 1954-55. PCEA Estación Experimental Agrícola La Molina. Informe Anual 1956 Año 30. Pag 20-33.
  4. Bocanegra, S. (1954). El maíz híbrido LM # 3. En: La vida Agrícola. Vol. XXX No 354.
  5. Instituto Nacional de Innovación Agraria. (2018). Rol del INIA en el Proceso Histórico de la Investigación Agraria en el Perú. Lima-Perú.
  6. Grobman T., A. (2004). Fundación y desarrollo del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz. En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  7. Salhuana M., W. (2004). Diversidad y descripción de las razas de maíz en el Perú. En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  8. Salhuana M, W. & Scheuch H., F. (2004). Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  9. Sevilla Panizo, R.; Salhuana M., W. & Chura Ch., J. (2004). La colección de germoplasma de maíz de Perú. En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  10. Grobman T., A; Salhuana M., W. & Sevilla P., R. in collaboration with Mangelsdorf, P.C. (1961). Races of maize in Peru: Their origins, evolution and classification. Publication 915. NAS-NRC, Washington, D.C. 1961.
  11. Guzzon, F.; Arandia Rios, L.W.; Caviedes Cepeda, G.M.; Céspedes Polo, M.; Chávez Cabrera, A.; Muriel Figueroa, J.; Medina Hoyos, A.E.; Jara Calvo, T.W.; Molnar, T.L.; Narro León, L.A.; Narro León, T.P.; Mejía Kerguelén, S.L.; Ospina Rojas, J.G.; Vazquez, G.; Preciado-Ortiz, R.E.; Zambrano, J.L.; Palacios Rojas, N. & Pixley, K.V. (2021). Conservation and Use of Latin American Maize Diversity: Pillar of Nutrition Security and Cultural Heritage of Humanity. Agronomy 2021, 11, 172. https://doi.org/10.3390/agronomy11010172
  12. Zambrano, J.L.; Yánez, C.F. & Sangoquiza, C.A. (2021). Maize Breeding in the Highlands of Ecuador, Peru, and Bolivia: A Review. Agronomy 2021, 11, 212. https://doi.org/10.3390/agronomy11020212
  13. Scheuch H., F. & Beingolea P., L. (2004). Producción de Semilla de Híbridos Desarrollados por el PCIM. En Cincuenta años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  14. Instituto Nacional de Investigación y Promoción Agropecuaria (INIPA). (1983). Programa Nacional de Maíz: Documento Base. 70 pag.
  15. Instituto Nacional de Innovación Agraria. (2020). Manual técnico del cultivo de maíz amarillo duro. Lima: Instituto Nacional de Innovación Agraria.
  16. Narro León, T.P. & Piña Díaz, P.C. (2021). Manual de producción de maíz amiláceo. Lima: Instituto Nacional de Innovación Agraria.
  17. La zonificación ecológica económica potencial de los suelos (2022, enero 30). Recuperado de https://www.midagri.gob.pe/portal/43-sector-agrario/suelo#:~:text=En%20los%20cerros%20y%20colinas,(andosoles)%20de%20reacci%C3%B3n%20neutra
  18. Climas del Perú - Mapa de Clasificación Climática Nacional (2022, enero 30). Recuperado de https://www.senamhi.gob.pe/load/file/01404SENA-4.pdf
  19. Día nacional del maíz morado, maíz choclo y maíces para cancha (2021, noviembre 26). Diario Oficial del Bicentenario El Peruano. Recuperado de https://busquedas.elperuano.pe/download/url/declaran-el-dia-05-de-mayo-de-cada-ano-como-dia-nacional-de-ordenanza-no-0337-2021-midagri-2015581-1
  20. Exportación de maíz blanco peruano crece 7% en volumen en el primer trimestre del 2021 (2022, enero 30). Recuperado de https://agraria.pe/noticias/exportacion-de-maiz-blanco-peruano-crece-7-en-volumen-en-el--24116
  21. Medina Hoyos, A.E.; Narro León, L.A. & Chávez Cabrera, A. (2020). Cultivo de maíz morado (Zea mays L.) en zona altoandina de Perú: Adaptación e identificación de cultivares de alto rendimiento y contenido de antocianina. Scientia Agropecuaria, 11(3), 291-299. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2020.03.01
  22. Quevedo Willis, Sergio. (2013). Manual Técnico: Maíz Blanco Urubamba (Blanco Gigante Cusco). Lima: Instituto Nacional de Innovación Agraria.
  23. Desenvolvimiento del Comercio Exterior Agroexportador (2022, enero 30). Recuperado de https://recursos.exportemos.pe/Desenvolvimiento-comercio-exterior-agroexportador-2020.pdf
  24. Sevilla P., R. (2004). Mejoramiento de maíz en la sierra del Perú. En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  25. Davelouis M., J.R.; Arca B., M.N.; Valdez M., A.; Sevilla P., R.; Noriega N., V. & Benites J., J.R. (2004). Investigación agronómica en maíz. En Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  26. Salhuana M., W.; Valdéz M., A.; Scheuch H., F. & Davelouis M., J.R. (2004). Cincuenta Años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  27. Instituto Nacional de Investigación Agraria. (2003). Control del “gusano de la mazorca del maíz” Heliothis zea con aceite vegetal. Hoja Divulgativa N° 4. Agosto de 2003.
  28. Medina Hoyos, A.E.; Yoshino, M.; Morita, T.; & Maruyama, H. (2016). Guía de Producción Comercial de Maíz Morado: Basado en el Trabajo del Proyecto IEPARC. Cajamarca: Martines Compañon Editores S.R.L.
  29. Agraria.pe. (2021). Exportaciones de maíz morado crecen exponencialmente en 2020: alcanzan los US$ 12.5 millones. https://agraria.pe/noticias/exportaciones-de-maiz-morado-crecen-exponencialmente-en-2020-23444
  30. Sánchez C., H. (2004). Mejoramiento Genético en Costa y Selva. En Cincuenta años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  31. Chura Ch., J.; Nakahodo N., J. & Fegan E., W. (2004). Mejoramiento Genético de Maíz en la Costa. En Cincuenta años del Programa Cooperativo de Investigaciones en Maíz - (PCIM). Lima: Universidad Nacional Agraria La Molina.
  32. INIA, 2008. Manejo agronómico del cultivo de maíz amarillo duro en selva baja. Serie: Iquitos - Perú. Folleto N° 1 - 2008. Noviembre, 2008.
  33. AGRODATAPERU (2021). Maíz Amarillo Perú Importación. https://www.agrodataperu.com/2021/04/aíz-amarillo-peru-importacion-2021-marzo.html
  34. Ministerio de Agricultura y Riego - SIEA. (2020). Perfil productivo y competitivo de los principales cultivos del sector. Disponible en: https://app.powerbi.com/viewr=eyJrIjoiYzE2YzA3YWUtZGZiZi00NDFmLTliYWYtOTI1MTU5MWQ2YjQzIiwidCI6IjdmMDg0NjI3LTdmNDAtNDg3OS04OTE3LTk0Y jg2ZmQzNWYzZiJ9
  35. Instituto Nacional de Innovación Agraria. Área de Regulación de Semillas. (2020). Registro de Cultivares Comerciales 2020.
  36. Chumbiauca M., S. (2017). Caracterización de la Producción y Comercialización de Semillas de Maíz Amarillo Duro en el Perú. Dissertação (Mestrado Profissional) – Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes. Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS. http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/prefix/6249
  37. Instituto Nacional de Innovación Agraria. (2021). Sistema de disponibilidad de Semillas, Plantones y Reproductores. http://www.inia.gob.pe/disponibilidad-de-semillas/

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.