Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Artículos

Vol. 13 (2023): Guía para la adaptación, validación, aplicación y análisis de datos en Ecuador del «Rastreador NOVA 27 categorías de UPF»

Manual del encuestador para la aplicación del «Rastreador NOVA 27 categorías de UPF» y «24 horas recordatorio método multipasos, en entrevista virtual»

DOI
https://doi.org/10.18272/ba.v13i.3064
Submitted
July 28, 2023
Published
2023-07-28

Abstract

This manual was prepared for the training of surveyors who will be in charge of the application of two questionnaires, in their respective electronic format, the "Tracker" and the "24 hour reminder multi-step method". NOVA 27 UPF categories" and "24 hour reminder multi-step method".

viewed = 353 times

References

  1. Freire WB, Belmont Guerrón P, Jiménez E, Román D, Burgos E. Lista de alimentos, preparaciones y bebidas que se consumen en Ecuador según la clasificación NOVA 2017. Bitácora Académica USFQ. 2017; 5: 1-126. Disponible en: http://bitacora.usfq.edu.ec
  2. Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, Moubarac JC, Louzada MLC, Rauber F, Khandpur N, Cediel G, Neri D, Martinez-Steele E, Baraldi LG, Jaime PC. Ultraprocessed foods: What they are and how to identify them. Public Health Nutrition. 2019; 22(5), 936-941.
  3. dos Santos Costa C, Rocha de Faria F, Tiemann Gabe K, Fleury Sattamini I, Khandpur N, Marrocos Leite FH, Martínez Steele E, da Costa Louzada ML, Bertazzi Levy R, Monteiro CA. Escore Nova de consumo de alimentos ultraprocessados: descrição e avaliação de desempenho no Brasil. Revista Saude Publica. 2021; 55, 13. Disponible en: https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055003588
  4. Ramírez-Luzuriaga MJ, Silva-Jaramillo KM, Belmont P, Freire WB. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del equipo técnico de la ENSANUT-ECU 2012. 2014. Quito: Ministerio de Salud Pública del Ecuador.
  5. Hartung C, Lerer A, Anokwa Y, Tseng C, Brunette W, Borriello G. Open data kit: tools to build information services for developing regions. CTD. 2010 Dec; 13-15. Disponible en: http://www.nixdell.com/classes/Tech-for-the-underserved/Hartung.pdf
  6. Lois Steinfeldt L, Anand J, Murayi T. Food reporting patterns in the USDA. Automated multiple-pass method. Procedia Food Sciences. 2013; 2, 145-156.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>