Ir al menú de navegación principal Ir al contenido principal Ir al pie de página del sitio

Artículos

Vol. 14 (2023): Guide for the adaptation, validation, application and analysis of data from the “NOVA 27 UPF Categories Tracker”

Surveyor’s manual on the online application of the “NOVA 27 UPF Categories Tracker” and the “24-hour reminder” survey, multi-step method

DOI
https://doi.org/10.18272/ba.v14i.3097
Enviado
septiembre 13, 2023
Publicado
2023-09-13

Resumen

This manual was created to train the surveyors who will be in charge of applying the electronic versions of the “NOVA 27 UPF Categories Tracker” and the “24-hour reminder multi-step method” questionnaires.

viewed = 82 times

Citas

  1. Freire WB, Belmont Guerrón P, Jiménez E, Román D, Burgos E. Lista de alimentos, preparaciones y bebidas que se consumen en Ecuador según la clasificación NOVA 2017. Bitácora Académica USFQ. 2017; 5: 1-126. Available at: http://bitacora.usfq.edu.ec
  2. Monteiro CA, Cannon G, Levy RB, Moubarac JC, Louzada MLC, Rauber F, Khandpur N, Cediel G, Neri D, Martinez-Steele E, Baraldi LG, Jaime PC. Ultraprocessed foods: What they are and how to identify them. Public Health Nutrition. 2019; 22(5), 936-941.
  3. Dos Santos Costa C, Rocha de Faria F, Tiemann Gabe K, Fleury Sattamini I, Khandpur N, Marrocos Leite FH, Martínez Steele E, da Costa Louzada ML, Bertazzi Levy R, Monteiro CA. Escore Nova de consumo de alimentos ultraprocessados: descrição e avaliação de desempenho no Brasil. Revista Saude Publica. 2021; 55, 13. Available at: https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055003588
  4. Ramírez-Luzuriaga MJ, Silva-Jaramillo KM, Belmont P, Freire WB. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del equipo técnico de la ENSANUT-ECU 2012. 2014. Quito: Ministerio de Salud Pública del Ecuador.
  5. Hartung C, Lerer A, Anokwa Y, Tseng C, Brunette W, Borriello G. Open data kit: tools to build information services for developing regions. CTD. 2010 Dec; 13-15. Available at: http://www.nixdell.com/classes/Tech-for-the-underserved/Hartung.pdf
  6. Lois Steinfeldt L, Anand J, Murayi T. Food reporting patterns in the USDA. Automated multiple-pass method. Procedia Food Sciences. 2013; 2, 145-156.

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 > >>