Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

SECTION C: ENGINEERING

Vol. 14 No. 1 (2022)

Current situation and technological advances to improve the productivity of maize (Zea mays L.) in Colombia

DOI
https://doi.org/10.18272/aci.v14i1.2585
Submitted
February 1, 2022
Published
2022-04-11

Abstract

The high volumes of corn imports that are reported annually for Colombia place it in seventh place worldwide in this business year, causing high dependence on international markets that can be easily altered by global events such as the one that occurred due to the COVID-19 pandemic in 2020. The importance of corn as a raw material and as a vital food for the Colombian family basket justifies great regulatory, political, institutional and technical efforts in search of increasing in a competitive and sustainable way the more than 393,000 hectares reported in 2019 and the yields in the traditional and technified production systems that range between 2.3 t.ha-1 and 5.4 t.ha-1 respectively. Currently, in Colombia multiple institutions of a trade union, national and even international offer technologies that allow for production models for the various existing socioeconomic contexts, however, finding new technological developments in terms of: efficient use of natural resources to exploit competitive advantages and new offers of planting materials for both varieties and hybrids, have become one of the main lines of work to meet the transversal technological demands in the country. Likewise, the Ministry of Agriculture and Rural Development, as head of the agricultural sector, leads the formulation and execution of programs and/or projects that leverage the integration of the corn chain and its growth or resurgence to reduce imports and achieve autonomy of this species for Colombia.

viewed = 998 times

References

  1. Federación Nacional de Cultivadores de Leguminosas, Cereales y Soya "FENALCE". (2020). Estadísticas. Recuperado de https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMTAwM2FmNDAtY2JmOS00ZDM1LWE2MTMtYTM5YTU4NGM2YTg1IiwidCI6IjU2MmQ1YjJlLTBmMzEtNDdmOC1iZTk4LThmMjI4Nzc4MDBhOCJ9
  2. García, M. (2021). Cadenas sostenibles ante un clima cambiante. El maíz en Colombia. Bonn (Germany): Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). 98 p. ISBN: 978-958-8945-53-8
  3. Figueroa, E., & Aguilar, A. (2019). Maíz para Colombia Visión 2030. Centro Internacional de Mejoramiento de Maíz y Trigo (CIMMYT); Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). México. 109 p. doi: https://hdl.handle.net/10883/20218
  4. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural (MADR). (2020). Maíz. Dirección de Cadenas Agrícolas y Forestales. Recuperado de https://sioc.minagricultura.gov.co/AlimentosBalanceados/Documentos/2020-09-30%20Cifras%20Sectoriales%20Ma%C3%ADz.pdf
  5. Departamento Administrativo de Ciencia, Tecnología e Innovación (Colciencias)., Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural & Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria "Corpoica". (2016). PECTIA - Plan Estratégico de Ciencia, Tecnología e Innovación del Sector Agropecuario Colombiano (). (2017-2027). 161 p. Recuperado de https://repository.agrosavia.co/bitstream/handle/20.500.12324/12759/109429_67478.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  6. Siembra. (2018). Listado detalles demandas Cadena de alimentos balanceados Recuperado de http://www.siembra.co/Demandas/Demanda/DetalleContenido
  7. Unidad de Planificación Rural Agropecuaria "UPRA". (2020). Plan de ordenamiento productivo, plan de acción para la cadena de maíz "por la productividad y competitividad de la cadena, y el bienestar de la población colombiana (2020-2030). Bogotá D.C. Colombia. Recuperado de https://www.upra.gov.co/documents/10184/124468/20200813_PPT_POP_Cadena_Maiz.pdf/09b96be9-7d18-4eb6-b44b-975c97fb6f29
  8. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural "MADR". (2019). Coseche y venda a la fija - agricultura por contrato. Estrategia Sectorial de comercialización agropecuaria que compromete a todas las Entidades Nacionales, Territoriales, Industria y Gremios Agropecuarios con la venta segura de los productos del Agro. Bogotá Colombia. Recuperado de https://sioc.minagricultura.gov.co/Documentos/1.%20Documento%20de%20Pol%C3%ADtica%20Coseche%20y%20Venda%20a%20la%20Fija%202019.pdf
  9. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural "MADR". (2021). Soya - Maíz: Proyecto País. Recuperado de https://fenalce.co/documentos-de-interes/
  10. FINAGRO. (2021). Boletín agroclimático nacional. Recuperado de https://www.finagro.com.co/boletines-agroclim%C3%A1ticos-nacionales-2021
  11. Pardey, C. (2015). Producción de semilla y cruzamientos entre accesiones de maíz del departamento del Magdalena, Colombia. Acta Agronómica. 64 (1): 83-92. doi: http://dx.doi.org/10.15446/acag.v64n1.44551
  12. Mejía Kerguelén, S. L., Atencio Solano, L. M., Tapia Coronado, J. J., & Sánchez Rodríguez, L. A. (2020). Corpoica V-114 y Corpoica V-159: variedades de maíz de alta producción para la región Caribe de Colombia. Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria - AGROSAVIA. doi: https://doi.org/10.21930/agrosavia.brochure.7404142
  13. Castillo, J., Mancipe, E., Vargas, J., Mayorga, F., & Avellaneda, Y. (2021). Evaluación agronómica de maíces del banco de germoplasma de Agrosavia. Revista colombiana de ciencias pecuarias. 34(4).
  14. Osorio, K., Florez, D., Jimenez, P & Mejia, S. (2021). Evaluación preliminar de híbridos promisorios de maíz (Zea mays l.) de grano amarillo de alto rendimiento para el trópico alto en la zona andina colombiana. Datos sin publicar.
  15. Jaramillo Barrios, C., Varón Devia, E. H., & Monje Andrade, B. (2020). Economic injury level and action thresholds for Spodoptera frugiperda (J.E. Smith) (Lepidoptera: Noctuidae) in maize crops. Revista Facultad Nacional Agronomía Medellín 73(1): 9065-9076. doi: https://doi.org/10.15446/rfnam.v73n1.78824
  16. Gómez Valderrama, J. A., Guevara Agudelo, E. J., Barrera Cubillos, G. P., Cotes Prado, A. M., & Villamizar Rivero, L.F. (2010). Aislamiento, identificación y caracterización de nucleopoliedrovirus nativos de Spodoptera frugiperda en Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 63(2): 5511-5520.
  17. Diaz, J. (2016). Acción de cepas nativas de Bacillus thuringiensis (Berliner), como control biológico de Spodoptera frugiperda (J.E. Smith). Lepidoptera: Noctuidae. TEMAS AGRARIOS. Vol 21 (2):86-91.
  18. Rodriguez, J. (2021). Dalbulus maidis (De Long & Wolcott) vector del complejo del Achaparramiento del maíz. 41-47. En: Quintero Rivero, E. J.; Jaramillo Barrios, C. I., & Canal Daza, N.A. (Comp.). (2021). Memorias Congreso Sociedad Colombiana de Entomología. 48 Congreso SOCOLEN. Congreso virtual. Sociedad Colombiana de Entomología. 1, 2 y 3 de septiembre de 2021, Ibagué, Tolima, Colombia. 228 p
  19. Sánchez, I; Ramírez Godoy, A., Monje Andrade, B., & Vargas Berdugo, A. M. (2021). MIP-O-15. Evaluación de una población de Dalbulus maidis (Hemiptera: Cicadellidae) y la frecuencia de los patógenos del achaparramiento del maíz en el Huila. Pag 76. En: Quintero Rivero, E. J.; Jaramillo Barrios, C. I.; Canal Daza, N.A. (Comp.). 2021. Memorias Congreso Sociedad Colombiana de Entomología. 48 Congreso SOCOLEN. Congreso virtual. Sociedad Colombiana de Entomología. 1, 2 y 3 de septiembre de 2021, Ibagué, Tolima, Colombia. 228 p
  20. Rico Sierra, E.M., Jaramillo Barrios, C.I., Monje Andrade, B., & Vargas Berdugo, A. M. (2021). MIP-O-24. Presencia de Mollicutes en Dalbulus maidis DeLong y Wolcott (Hemiptera: Cicadellidae) asociados al achaparramiento del maíz en el Tolima y Huila. Pág. 79. En: QuinteroRivero, E. J.; Jaramillo Barrios, C. I.; Canal Daza, N.A. (Comp.). 2021. Memorias Congreso Sociedad Colombiana de Entomología. 48 Congreso SOCOLEN. Congreso virtual. Sociedad Colombiana de Entomología. 1, 2 y 3 de septiembre de 2021, Ibagué, Tolima, Colombia. 228 p
  21. Valencia Rodríguez, V., Rico Sierra, E., Jaramillo Barrios, C., Monje Andrade, B., & Vargas Berdugo, A.M. (2021). MIP-P-29. Interacción de Dalbulus maidis (De Long & Wolcott) (Hemiptera: Cicadellidae), arvenses y mollicutes causantes del achaparramiento del maíz en los departamentos de Tolima y Huila. Pág. 114. En: Quintero Rivero, E. J.; Jaramillo Barrios, C. I.; Canal Daza, N.A. (Comp.). 2021. Memorias Congreso Sociedad Colombiana de Entomología. 48 Congreso SOCOLEN. Congreso virtual. Sociedad Colombiana de Entomología. 1, 2 y 3 de septiembre de 2021, Ibagué, Tolima, Colombia. 228
  22. Instituto Colombiano Agropecuario "ICA". (2021). Resoluciones gerencias seccionales. Recuperado de https://www.ica.gov.co/normatividad/normas-ica/resoluciones-seccionales
  23. Vergara Rodríguez, D. R., Diaz Rodriguez, G., & Alvarez, A. P. (2017). Efecto de la fertilización Nitrogenada en el cultivo de maíz para la caracterización de la emisión de gases efecto invernadero. Documentos De Trabajo ECAPMA, (2). doi https://doi.org/10.22490/ECAPMA.1822
  24. Quevedo, Y., Beltrán, J., & Barragán, E. (2018). Effect of sowing density on yield and profitability of a hybrid corn under tropical conditions. Revista Agronomía Colombiana. 36 (3): 248-256. doi: https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v36n3.71268.
  25. Salgar, L. (2004). El cultivo de maíz en Colombia. Revista Semillas. 22/23, 2-7.
  26. Agrosavia (n/f). Recomendaciones técnicas para el manejo integrado del cultivo de yuca en el sistema de producción en asocio con maíz. Recuperado de https://www.agrosavia.co/productos-y-servicios/oferta-tecnol%C3%B3gica/617-recomendaciones-de-manejo-de-yuca-en-asocio-con-ma%C3%ADz
  27. Mejía, S., Tapia, J., Atencio, L., & Cadena, J. (2019). Producción y calidad nutricional del forraje del sorgo dulce en monocultivo e intercalado con maíz y frijol. Pastos y Forrajes 42 (2): 133-142.
  28. Salgar, L. (2004). El cultivo de maíz en Colombia. Revista Semillas. 22/23, 2-7. Recuperado de https://www.semillas.org.co/es/el-cultivo-de-maz-en-colombia
  29. Agrosavia (n/f). Recomendaciones técnicas para el manejo integrado del cultivo de yuca en el sistema de producción en asocio con maíz. Recuperado de https://www.agrosavia.co/productos-y-servicios/oferta-tecnol%C3%B3gica/617-recomendaciones-de-manejo-de-yuca-en-asocio-con-ma%C3%ADz
  30. Mejía, S., Tapia, J., Atencio, L. y Cadena, J. (2019). Producción y calidad nutricional del forraje del sorgo dulce en monocultivo e intercalado con maíz y frijol. Pastos y Forrajes 42 (2): 133-142. Recuperado de https://www.redalyc.org/journal/2691/269161217006/

Most read articles by the same author(s)