Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

SECTION C: ENGINEERING

Vol. 5 No. 2 (2013)

Evaluation of two seed production cycles in two varieties of black corn (Zea mays L.) in Tumbaco, Pichincha

DOI
https://doi.org/10.18272/aci.v5i2.143
Submitted
September 29, 2015
Published
2013-12-09

Abstract

Corn, Zea mays, is a traditional crop in the Andean region. Nowadays, the national corn production in Ecuador is mainly focused on the types known as hard yellow and soft kernels. In the case of purple corn, small farmers have stopped its growth due to low yield production and lack of certified seeds, thus seed production of purple corn could help to increase the supply of this product and its derivatives. On the other hand, several health benefits are attributed to the purple maize due to the content of anthocyanins (antioxidants) in the kernels. This study aimed to efficiently produce seeds of two varieties of purple corn; the seeds were produced under the half-sibs system, where 44 families per variety were evaluated. The evaluations took place during two production cycles. In the first production cycle of variety B, the total yield seed production estimated was 2.57 ton/ha, while variety A presented an irregular behavior due to the environmental influence during the productive process, thus the yield seed production couldn"™t be estimated. On the second production cycle, variety A had a seed yield of 3.34 ton/ha while the seed yield ofB was 3.09 ton/ha.

viewed = 2477 times

References

  1. Torres, M.; Bravo, A.; Caviedes, M.; Arahana, V 2012. "Molecular and morphological characterization of S2 lines of black corn (Zea mays L.) from Ecuadorian Andes". Avances en Ciencias e Ingenierías. Publicado el 06/30/2012, publicación semestral Julio 2012 de la Universidad San Francisco de Quito.
  2. Velásquez, J.; Monteros, A.; Tapia, C. 2008. "Semillas: Tecnología de producción y conservación". INIAP, Quito - Ecuador.
  3. FAO. 1993. "El maíz en la nutrición humana". Departamento de Agricultura. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Colección FAO: Alimentación y nutrición. Roma - Italia, 25.
  4. Halliwell, B. 1999. "Antioxidant defence mechanisms: from the beginning to the end (of the beginning)". Free Radic Res. Department of Biochemistry, National University of Singapore, Singapore, 31 (4): 261-272.
  5. Pedreschi, R.; Cisneros-Zevallos, M. 2006. "Antimutagenic and antoixidant properties of phenolic fractions from andean purple corn (Zea mays L.)". Journal of Agricultural and Food Chemestry, 54: 4557-4567.
  6. Cuevas, E.; Antezana, A.; Winterhalter, P. 2008. "Análisis y Caracterización de Antocianinas en Diferentes Variedades de Maíz (Zea Mays) Boliviano". Memorias * Red-Alfa Lagrotech * Comunidad Europea * Cartagena,: 79-95.
  7. Morris, M. 1998. "Maize seed industries in developing countries". Capítulo 1: Maize in the developing world: Waiting for a green revolution. Rienner, CIMMYT. México DF.
  8. INIAP. 2013. "Venta de semillas y plantas". Precio semillas maíz a nivel nacional, Ecuador.
  9. Caviedes, M. 2010. "Cultivos I: Sierra". Universidad San Francisco de Quito, Colegio de Agricultura, Alimentos y Nutrición.
  10. Pandey, S. 1998. "Maize seed industries in developing countries". Capítulo 4: Varietal development: Conventional plant breeding. Rienner, CIMMYT México DF.
  11. Agrawal,P.;Agrawal,B.; Venkat Rao, P.; Singh, J. 1998. "Maize seed industries in developing countries". Capítulo 6: Seed multiplication, conditioning, and storage. Rienner, CIMMYT. México DF.
  12. Riccelli, M. 2000. "I Curso internacional sobre desarrollo de híbridos y producción de semilla de maíz". ASO-PORTUGUESA, FONAIAP, CIMMYT: Impresora Portuguesa.
  13. Cubero, J. 2003. "Introducción a la mejora genética vegetal". Grupo Mundi-Prensa: Madrid - España.
  14. Fontana, H.; González, C. 2000. "El maíz en Venezuela". Fundación para la investigación agrícola DANAC. Fundación Polar: Caracas - Venezuela.
  15. Sánchez, J. 2002. "Introducci"™on a la estadística en las ciencias biológicas". Quito-Ecuador,: 96.
  16. Lind, W. D.and Marchal; Wathen, S. 2008. "Estadística aplicada a los negocios y la economía". Mc Graw Hill: México DF.
  17. Sánchez-Otero, J. 2011. "Introducción al Diseño Experimental". Quito, Ecuador.
  18. Ferro, E.; Ríos, H.; Chirino, E.; Márquez, M.; Valdés, R.; Suárez, Y.; Alfaro, F. 2008. "Entendiendo el sistema informal de semilla de maíz cubano. La selección de variedades de maíz (Zea mays, Lin) por campesinos de la Palma, Pinar del Río". Cultivos tropicales. Cuba, 29 (1): 61-68.
  19. Suquilanda, M. 2011. "Producción orgánica de cultivos andinos (manual técnico)". FAO EC, Publiasesores: Quito.
  20. Obrador, J. 1984. "Cosecha de granos: Trigo, maíz, fréjol y soya". Oficina regional de la FAO para Latino América y El Caribe: Santiago de Chile. Serie: Tecnología Postcosecha 2. Producido por: Departamento de Agricultura. Depósito de documentos de la FAO.
  21. Delouche, J.; Cadwell, W. 1960. "Seed vigor and vigor tests". Seed Technology Laboratory. Mississippi State University. Of. Seed Analysts,: 124-129.