Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Bionucleares 2020

Vol. 12 No. 3 (2020): Aplicaciones Nucleares (2021)

Tratamiento postcosecha con radiación gamma para extender la vida útil de papa chaucha amarilla (Solanum phureja)

DOI
https://doi.org/10.18272/aci.v12i3.2020
Submitted
October 5, 2020
Published
2021-05-05

Abstract

Solanum phureja is an Andean potato variety with a high export potential, thanks to its nutritional, organoleptic and functional properties; however, its shelf life is very short. The aim of this research was to evaluate the treatment of this tuber with gamma radiation to delay sprouting. A 4×2 factorial design was used to select the best dose (0, 80, 120 or 160 Gy) and time after harvest (one or five days) of the treatment. Similarly, a 3×2 factorial design was used to select the best chlorpropham (CIPC) dose (0, 20 or 30 mg kg-1) and time after harvest (one or five days); this is a common chemical treatment to delay sprouting in potato. The best physical treatment corresponded to the irradiation with a dose of 120 Gy, five days after harvest; it produced a weight loss of 16.5%, a firmness loss of 17.2%, no sprouts and 4.0% of rottenness after 40 days of storage at 19 °C and 60% relative humidity. The best chemical treatment corresponded to the application of 30 mg CIPC kg-1 five days after harvest, and it produced a weight loss of 17.4%, a firmness loss of 21,0%, 8,0% of rottenness and the appearance of sprouts after 25 days. In the potatoes of the control sample (without any treatment), weight loss was 23.7%, firmness loss was 20.9%, rottenness of 7,0% and the appearance of sprouts after 6 days. Sensory analysis (appearance, color, texture and flavor) and proximal analysis (moisture, ashes, protein, lipids, crude fiber and carbohydrates content) showed that the applied treatments did not significantly affect the organoleptic or nutritional content of the potatoes. These results suggest that irradiation of Solanum phureja could increase its shelf life and keep the quality by approximately 33 days.

viewed = 760 times

References

  1. Centro Internacional de la Papa. (2015). Dato y cifras de la papa - International Potato Center. Recuperado de https://web.archive.org/web/20180906073207/https://cipotato.org/es/lapapa/dato-y-cifras-de-la-papa/ Consultado el 27 de septiembre de 2020.
  2. Asociación Latinoamericana de la Papa. (2014). XXVI Congreso ALAP 2014 - Bogotá, Colombia. Recuperado de http://www.papaslatinas.org/alap2014/ Consultado el 29 de septiembre de 2020.
  3. Pumisacho, M. y Sherwood, S. (2002). El cultivo de la papa en el Ecuador. Recuperado de https://web.archive.org/web/20201031010112/https://cipotato.org/wp-content/uploads/Documentacion PDF/Pumisacho y Sherwood Cultivo de Papa en Ecuador.pdf Consultado el 30 de octubrebre de 2020.
  4. Mancero, L. (2012). Estudio de la Cadena de la Papa en Ecuador FAO-ESA / CIP. Recuperado de: https://web.archive.org/web/20150501104951/http://www.fao.org/fileadmin/templates/esa/LISFAME/Documents/Ecuador/cadena_papa.pdf Consultado el 30 de octubrebre de 2020.
  5. Chalapud, M. A., Caicedo, C., Ruiz, E. M., & Valencia, M. F. (2016). Preservation properties: Chitosan-based coatings and aloe vera applied in creole potato (Solanum phureja). Informador Técnico, 80(1), 9-19.
  6. Rodríguez, D. R., & Ramírez, L. N. (2011). La agroindustria de la papa criolla en Colombia. Situación actual y retos para su desarrollo. Gestión y Sociedad, 4(2), 17-30.
  7. Solorzano, V., Rincón, A., Villacrés, E. y Arguello, P. F. (2015). Recubrimiento comestible para látex de sande (Brosimiun utile) como alternativa en la inhibición de brotes en papa chaucha (Solanum phureja). En P. Kromann, X. Cuesta, M. Romero, B. R. Montero y P. Cuasapaz (Eds.), VI Congreso Ecuatoriano de la Papa (pp. 1-221). Ibarra.
  8. Suárez, J. A., Cerón, M. S., Prieto, L. y Rodríguez, J. (2017). Almacenamiento de clones de papa criolla (Solanum tuberosum grupo Phureja) en atmósferas modificadas activas y pasivas . En P. Kromann, X. Cuesta, B. R. Montero, P. Cuasapaz, A. León-Reyes y A. Chulde (Eds.), Memorias del VII Congreso Ecuatoriano de la Papa. Tulcán.
  9. Peña, C. (2015). Evaluación del contenido nutricional y actividad antioxidante en Solanum tuberosum grupo Phureja. (Tesis de Maestría). Universidad Nacional de Colombia, Bogotá
  10. Piñeros, J. (2009). Recopilación de la investigación del sistema productivo papa criolla. Bogotá: Federación Colombiana de Productores de Papa. Recuperado de https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/13653 Consultado en septiembre de 2020.
  11. Toro, M. (2016). Evaluación del efecto de 3 inhibidores de brotación en papa criolla (Solanum Phureja) variedad criolla Colombia aplicados en el proceso de poscosecha (Tesis de Doctorado). Universidad Nacional de Colombia , Bogotá.
  12. Paul, V., Ezekiel, R., & Pandey, R. (2016). Sprout suppression on potato: need to look beyond CIPC for more effective and safer alternatives. Journal of Food Science and Technology, 53(1), 1-18. Doi: http://doi.org/10.1007/s13197-015-1980-3
  13. Bradshaw, N. (2006). Pesticide residue minimisation-potatoes (N. Bradshaw & S. Ogilvy, Eds.). UK: Food Standards Agency.
  14. Aliaga, I., Velásquez, F., Mendoza, R., & Chuquilín, R. (2011). Efecto de la aplicación de Chlorpropham en el brotamiento de tubérculos de olluco (Ullucus tuberosus L.) en condiciones de almacén. Scientia Agropecuaria, 2(2), 91-96.
  15. Frazier, M. J., & Olsen, N. L. (2015). The Effects of Chlorpropham Exposure on Field-Grown Potatoes. American Journal of Potato Research, 92(1), 32-37. Doi: http://doi.org/10.1007/s12230-014-9408-6
  16. Calleja, A., Lanzarote, I., Björkroth, J., González, R., Moragrega, R., Alonso, J., Cocolin, L., Mate, A., Clemente, R., Estaca, J., & López, B. (2010). Nuevas tecnologías en la conservación y transformación de los alimentos (Vol. 178). Madrid: International Marketing and Communication.
  17. International Atomic Energy Agency. (2017). Manual de buenas prácticas para la irradiación de alimentos: Aplicaciones sanitarias, fitosanitarias y de otro tipo (Núm. 481). Viena.
  18. Maraver, J., Moreno, I., Jos, A., & Cameán, A. (2012). Irradiación de alimentos: Toxicología alimentaria. Madrid: Díaz de Santos.
  19. Food and Drug Administration. (2016). Hechos sobre alimentos: La irradiación de alimentos. Recuperado de https://web.archive.org/web/20201001173346/https://www.fda.gov/media/81266/download Consultado el 28 de septiembre de 2020.
  20. Eustice, R. (2016). Novedades sobre Irradiación de Alimentos del 2016. Recuperado de http://www.cafi.org.ar Consultado el 29 de septiembre de 2020.
  21. International Atomic Energy Agency. (2015). Manual of good practice in food irradiation: Sanitary, phytosanitary and other applications. Vienna.
  22. Nordion. (2011). The History of Food Irradiation . Recuperado de https://web.archive.org/web/20201001173003/http://www.nordion.com/wp-content/uploads/2014/10/GT_History-of-Food-Irradiation.pdf Consultado el 29 de septiembre de 2020.
  23. Mahto, R., & Das, M. (2014). Effect of gamma irradiation on the physico-mechanical and chemical properties of potato (Solanum tuberosum L.), cv. "˜Kufri Sindhuri"™, in non-refrigerated storage conditions. Postharvest Biology and Technology, 92(1), 37-45. Doi: http://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2014.01.011
  24. Soares, I. G. M., da Silva, E. B., Amaral, A. J., Machado, E. C. L., & Silva, J. M. (2016). Physico-chemical and sensory evaluation of potato (Solanum tuberosum L.) after irradiation. Anais da Academia Brasileira de Ciencias, 88(2), 941-950. Doi: http://doi.org/10.1590/0001-3765201620140617
  25. Zabala, D. (2011). Efecto de diferentes dosis de radiación gamma sobre la expresión fenotípica en papa criolla (Solanum tuberosum grupo phureja, variedad criolla Colombia) (Tesis de Licenciatura). Universidad Distrital Francisco José de Caldas, Bogotá.
  26. Guzmán, J. D. (2016). Caracterización fenotipica de un cultivo de papa criolla (Solanum Tuberosum Grupo Phureja, Variedad Criolla Colombia) irradiada con Cobalto 60 ubicado en el Municipio El Rosal, Finca el Pino Km 16 Vía Subachoque Cundinamarca (Tesis de Licenciatura). Universidad Distrital Francisco José de Caldas, Bogotá.
  27. Servicio Ecuatoriano De Normalización. (2012). Hortalizas frescas. Papas. Requisitos. Recuperado de https://web.archive.org/web/20201001172851/https://www.normalizacion.gob.ec/buzon/normas/1516.pdf Consultado el 28 de septiembre de 2020.
  28. Suttle, J. C. (2007). Dormancy and sprouting. En D. Vreugdenhil, J. Bradshaw, C. Gebhardt, F. Govers, M. A. Taylor, D. K. L. MacKerron y H. A. Ross (Eds.), Potato biology and biotechnology (1a ed., pp. 287-309). Ámsterdam: Elsevier Science BV.
  29. Ruiz, E. (2016). Estudio del efecto del tratamiento poscosecha por irradiación gamma sobre la vida útil de la cebolla perla ecuatoriana de exportación (Allium cepa L.) (Tesis de Ingeniería). Escuela Politécnica Nacional. Quito.
  30. Díaz Herrera, M. Á., & Gutiérrez Guzmán, N. (2013). Evaluación sensorial de papa criolla (Solanum phureja) congelada criogénicamente. Ingeniería y Región, 10, 143. Doi: http://doi.org/10.25054/22161325.766
  31. Gutiérrez, H., & De la Vara, R. (2008). Análisis y diseño de experimentos. México, D.F: Mc Graw Hill.
  32. Thomas, P., & Sparks, W. (2009). Radiation preservation of foods of plant origin: Part 1. potatoes and other tuber crops. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 19(4), 327-379. Doi: http://doi.org/10.1080/10408398409527380
  33. Urbain, W. M. (1986). Radiation chemistry of food components and of foods. En Food Irradiation (pp. 37-82). Academic Press, Inc. Doi: http://doi.org/10.1002/9781118422557.ch6
  34. de Freitas, S. T., Pereira, E. I. P., Gomez, A. C. S., Brackmann, A., Nicoloso, F., & Bisognin, D. A. (2012). Processing quality of potato tubers produced during autumn and spring and stored at different temperatures. Horticultura Brasileira, 30(1), 91-98. Doi: http://doi.org/10.1590/S0102-05362012000100016
  35. Comité Europeo de RUCIP. (2017). Reglas y Usos del Comercio Intereuropeo de la Patata. Recuperado de https://web.archive.org/web/20201001172218/http://europatat.eu/wp-content/uploads/2016/10/RUCIP-2017-ES.pdf
  36. Suárez, R. (2001). Conservación de alimentos por radiación. Redalyc, 4(6), 85-124. Recuperado de https://web.archive.org/web/20201001171502/https://www.redalyc.org/pdf/877/87740608.pdf Consultado en septiembre 2020.
  37. Atrous, H., Benbettaieb, N., Chouaibi, M., Attia, H., & Ghorbel, D. (2017). Changes in wheat and potato starches induced by gamma irradiation: A comparative macro and microscopic study. International Journal of Food Properties, 20(7), 1532-1546. Doi: http://doi.org/10.1080/10942912.2016.1213740
  38. Rossi, L., Watson, D., Escandarani, S., Miranda, A., & Troncoso, A. (2009). La radiación a la mesa. Revista chilena de infectología, 26(4), 318-330. Doi: http://doi.org/10.4067/S0716-10182009000500003
  39. Furrer, A. N., Chegeni, M., & Ferruzzi, M. G. (2018). Impact of potato processing on nutrients, phytochemicals, and human health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(1), 146-168. Doi: http://doi.org/10.1080/10408398.2016.1139542