Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

SECTION C: ENGINEERING

Vol. 14 No. 1 (2022)

The maize production in Argentina

DOI
https://doi.org/10.18272/aci.v14i1.2573
Submitted
January 26, 2022
Published
2022-04-04

Abstract

Maize (Zea mays L.) is one of the most relevant crops in Argentina. Most of grain production is exported and about one third of the grain is used domestically as forage or destined to the industries of milling and ethanol production. The area cultivated with maize has consistently increased in the past ten years reaching a sowing area of 7,4 million hectares in 2020/2021, with a grain production of 60,5 million tons. Sustainable grain production might be intensified by tackling major yield constrains such as, crop nutrition, planting quality to achieve an efficient canopy, deficiencies in crop protection, cultivar choice, harvest time and harvest technology and, deficiencies in grain transportation and storage, among others. New government politics and better consolidation of the research and development networks are needed to achieve higher sustainable production with lower contamination levels.

viewed = 2151 times

References

  1. MINAGRI. Ministerio de Agroindustria (2014). Mapa de siembra de maíz en Argentina. Recuperado de http://www.elsemiarido. com/
  2. SENASA. (2018). Argentina se consolida como principal exportador mundial de maíz pisingallo. Recuperado de http://www.senasa.gob.ar/senasa-comunica/noticias/argentina-se-consolida-como-principal-exportador-mundial-de-maiz-pisingallo
  3. MAGyP. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. (2022). Estimaciones Agrícolas del MAGyP. Recuperado de http://datosestimaciones.magyp.gob.ar/
  4. Bolsa de Comercio de Rosario. (2020). Producción y destino del maíz 2019/20 en Argentina. Recuperado de https://www.bcr.com.ar/
  5. MAIZAR. Asociación Maíz y Sorgo Argentino. 2021. Recuperado de http://www.maizar.org.ar/
  6. Giménez, F. J. (2021) Documento interno del Programa Cereales y Oleaginosas del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
  7. García, F. O. (2005). Criterios para el manejo de la fertilización del cultivo de maíz. Presentado en la Jornada “Maíz 2005” organizada por Capacitación Agropecuaria. Córdoba, 1 de Julio. de 2005. Recuperado de https://www.profertil.com.ar/wp-content/uploads/2020/08/nutricion-en-el-cultivo-de-maiz-ipni-f-garcia-2005.pdf
  8. Fontanetto, H. & Keller, O. (2006). Manejo de la fertilización en maíz. Experiencias en la Región Pampeana. INTA - Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Información Técnica Cultivos de Verano. Campaña 2006. Publicación Miscelánea N° 106 85.
  9. Fontanetto, H., Keller, O., Gambaudo, S., Albrecht, J., Gianinetto, G., Weder, E., Zen, O., Daverede, I. y García F.O. (2010). Respuesta del maíz a la fertilización fosforada en la Región Centro de Santa Fe. INTA - Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Información Técnica Cultivos de Verano. Campaña 2010. Publicación Miscelánea N° 118.
  10. Sainz Rozas, H. R. (2018). El zinc: un micronutriente limitante para el maíz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Recuperado de https://inta.gob.ar/documentos/el-zinc-un-micronutriente-limitante-para-el-maiz
  11. Correndo, A. A., Gutiérrez-Boem, F. H., García, F. O., Alvarez, C., Álvarez, C., Angeli, A., Barbieri, P., Barraco, M., Berardo, A., Boxler, M., Calviño, P., Capurro, J. E., Carta, H., Caviglia, O., Ciampitti, I. A., Díaz-Zorita, M., Díaz-Valdez, S., Echeverría, H. E., Espósito, G., Ferrari, M., Ferraris, G. N., Gambaudo, S., Gudelj, V., Ioele, J. P., Melchiori, R. J. M., Molino, J., Orcellet, J. M., Pagani, A., Pautasso, J. M., Reussi Calvo, N. I., Redel, M., Rillo, S., Rimski-Korsakov, H., Sainz-Rozas, H. R., Saks, M., Tellería, M. G., Ventimiglia, L., Zorzín, J. L., Zubillaga, M. M. & Salvagiotti, F. (2021). Attainable yield and soil texture as drivers of maize response to nitrogen: A synthesis analysis for Argentina. Field Crops Research. 273:108299. doi: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2021.108299
  12. MAGyP - Ministerio de Agricultura Ganadería y Pesca. (2021). 200 millones de toneladas de cereales, oleaginosas y legumbres. Fertilidad y nutrición de suelos. Recuperado de https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/informe-fertilidad-nutricion-suelos-200mt-magyp.pdf
  13. Cirilo, A., Andrade, F., Otegui, M., Maddonni, G., Vega, C. y Valentinuz, O. (2016) Ecofisiología del cultivo de maíz. [Ecophysiology of Maize Cultivation]. En: Eyhérabide, G., Ed., Bases para el manejo del cultivo de maíz, INTA, Argentina, 25-56.
  14. Ventimiglia, L y Torrens Baudrix, L. (2020). Maíz: Densidad por espaciamiento, campaña 2019/20. Recuperado de https://inta.gob.ar/documentos/maiz-densidad-por-espaciamiento-campana-2019-20.
  15. Presello D. A. (2017). Rendimiento de cultivares de maíz en siembras tempranas y tardías. XII Jornada de Actualización Técnica en Maíz. INTA y AIANBA. Pergamino, 30 de agosto de 2017.
  16. INTA. (2013). Agricultura de Precisión y Máquinas Precisas. Recuperado de https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_actualizacin_tcnica_nro_79_-_junio_2013.pdf
  17. Chartuni Mantovani, E. & Magdalena, C. (2014). Manual de agricultura de precisión Recuperado de http://www.gisandbeers.com/RRSS/Publicaciones/Manual-Agricultura-Precision.pdf
  18. SENASA (2022). Casos confirmados de malezas resistentes en Argentina. Recuperado de http://www.senasa.gob.ar/casos-confirmados-de-malezas-resistentes-en-argentina.
  19. Zanettini, J. L., Orden, N. y Dubo., G. (2019). El cultivo de cobertura en el control de malezas. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. RTA 10:39. Recuperado de https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_25_de_mayo_el_ cultivo_de_cobertura_en_el_control_de_malezas.pdf
  20. Perotti, E., Russo, R., López, R., Zari, F., Pradolini, E., Sanmarti, N., Maccari, G., Boero, L. y Gamundi, J. (2014). Evaluación de estrategias de manejo de refugios asociados a cultivos de soja Bt sobre plagas blanco, no blanco y sus depredadores. Para mejorar la Producción 52. Recuperado de https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta-evaluacin-estrategias-manejo-refugios-asociados-.pdf
  21. De Rossi, R., Guerra, F., Plaza, M. C., Vuletic, E., Brücher, E., Guerra, G., Couretot, L., Parisi, L. y Magnone, G. (2016), XXIV Congreso AAPRESID. Agosto 2016. Rosario. Provincia de Santa Fe. Argentina. https://www.aapresid.org.ar/wp- content/uploads/2017/07/Revista-red-de-innovadores-n%C2%BA-156.pdf
  22. Presello, D. A., Botta, G. Iglesias, J. y Eyherabide, G. H. (2008). Effect of disease severity on yield and grain fumonisin concentration of maize hybrids inoculated with Fusarium verticillioides. Crop Protection 27:572-576. doi: https://doi.org/10.1016/j.cropro.2007.08.015
  23. Presello, D. A., Eyhérabide G. H., Iglesias, J., Mroginski, E. y Lorea R. D. (2015). Cultivares. Criterios para su elección. Publicación del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. En: Eyherabide Ed. Publicación del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
  24. Martínez, J., Llovet, J.A. & Presello, D.A. (2018). Candelaria duo INTA una variedad de maíz para agricultura familiar y orgánica. Revista de Tecnología Agropecuaria-RTA. 10 (37): 21-24. Recuperado de https://repositoriosdigitales. mincyt.gob.ar/vufind/Record/INTADig_eec23f7eb61fc2e4449e52372307f6d1
  25. INASE. Instituto Nacional de Semillas. (2022). Catálogo Nacional de Cultivares. Recuperado de https://gestion.inase. gob.ar/consultaGestion/gestiones.
  26. Ferraguti, F., Magnano, L., Malmantile, A. y Espósito, M. A. (2021). Rendimiento y estabilidad de híbridos comerciales de maíz de primera. Resultados de la Red de la EEA INTA Oliveros y sus AERs - Campaña 2020-21. Recuperado de https://inta.gob.ar/sites/default/files/9.inta_.rendimiento-hibridos-analisis-iga-red-maiz-primera.pdf.
  27. Ferraguti, F. (2020). Deterioro de la calidad e inocuidad durante el secado a campo del maíz. Recuperado de https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta-maiz-fecha-siembra-tardia.deterioro-calidad-e-inocuidad-secado-a-campo. ferraguti.pdf
  28. Estimaciones Agrícolas del MAGyP. Recuperado de: http://datosestimaciones.magyp.gob.ar/reportes. php?reporte=Estimaciones
  29. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Guía práctica para el cultivo de maíz. Recuperado de: https://inta. gob.ar/sites/default/files/script-tmp-guia_prctica_para_el_cultivo_de_maiz.pdf