Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Artículos

Vol. 11 (2021): The Table of Chemical Composition of Foods: Based on Nutrients of Interest to the Ecuadorian Population

Tabla de composición química de los alimentos: basada en nutrientes de interés para la población ecuatoriana

DOI
https://doi.org/10.18272/ba.v11i.3326
Submitted
May 16, 2024
Published
2021-12-21

Abstract

The Table of Chemical Composition of Foods: Based on Nutrients of Interest to the Ecuadorian Population, presents information on more than a thousand locally used foods and includes values for energy, fiber, macronutrients such as carbohydrates, proteins, total fats (including cholesterol, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids and polyunsaturated fatty acids), and the critical micronutrients for the Ecuadorian population, minerals (Calcium, Phosphorus, Iron, Potassium, Sodium, Zinc) and vitamins (Vitamin C, Vitamin A, Folate, Vitamin B12) expressed in 100 g of edible portion, including beverages and other liquids expressed in 100 ml of edible portion.

viewed = 554 times

References

  1. Elmadfa I, Meyer AL. Importance of food composition data to nutrition and public health. Eur J Clin Nutr [Internet]. 2010 Nov 3 [cited 2020 Dec 9];64(3):S4–7. Available from: www.nature.com/ejcn
  2. Lupiañez-Barbero A, González Blanco C, de Leiva Hidalgo A. Tablas y bases de datos de composición de alimentos españolas: necesidad de un referente para los profesionales de la salud. Endocrinol Diabetes y Nutr [Internet]. 2018 Jun 1 [cited 2020 Dec 9];65(6):361–73. Available from: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2530016418301046
  3. Ramírez-Luzuriaga MJ, Silva-Jaramillo KM, Belmont P, Freire WB. Tabla de composición de alimentos para Ecuador: Compilación del Equipo técnico de la ENSANUT - ECU 2012. Quito, Ecuador; 2014.
  4. INCAP, OPS. Tabla de composición de los alimentos de Centroamérica. Segunda. 2012. 128 p.
  5. U.S Department of Agriculture. FoodData Central [Internet]. USDA. 2019 [cited 2020 Dec 18]. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/
  6. Ministerio de Salud del Perú IN de S. Tablas peruanas de composición de los alimentos. 10ma edici. 10ma. H el DL en la BN del PN 2017-18063, editor. Lima; 2017. 146 p.
  7. Instituto Colombiano de Bienestar Familiar, Universidad Nacional de Colombia. Tabla de Composición de Alimentos Colombianos (TCAC). 2da Edición. Bogotá, Colombia; 2015. 1–321 p.
  8. Instituto Colombiano de Bienestar Familiar. Tabla de Composición de Alimentos Colombianos [Internet]. Primero ed. Bogotá, Colombia; 2018. 1–147 p. Available from: https://www.icbf.gov.co/sites/default/files/tcac_web.pdf
  9. Ortiz-Ulloa J, Astudillo G, Ochoa-Avilés A, Donoso S. Tabla de Composición de Alimentos [Internet]. Cuenca - Ecuador; 2018 [cited 2020 Dec 9]. 59 p. (ISBN: 978-9978-14-383-4). Available from: http://www.fao.org/3/Ah833s05.htm
  10. Ministerio de Salud y Deportes. Tabla Boliviana de composicion de alimentos. La Paz; 2005.
  11. Espinosa M. A, Hidalgo A. A, Mayorga Ll. E. Valor nutricional y caracterización de los ácidos grasos del chontacuro, Rhynchophorus palmarum L. infoANALÍTICA. 2020;8(1):127–38.
  12. Machackova M, Giertlova A, Porubska J, Roe M, Ramos C, Finglas P. EuroFIR Guideline on calculation of nutrient content of foods for food business operators. Food Chem [Internet]. 2018;238:35–41. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.103
  13. Charrondiere UR, Haytowitz D, Stadlmayr B. FAO/INFOODS Density Database version 1.0 (July 2011). Rome, Italy; 2011.
  14. Charrondiere UR, Haytowitz D, Stadlmayr B. FAO/INFOODS Density Database Version 2.0 (2012). Rome, Italy; 2012. 24 p.