Vol. 3 (2022): Esferas
SDG 11 Sustainable Cities and Communities

Environmental impacts of panela production in the Pacto parish of the Metropolitan District of Quito

Patricio Javier González Campaña
Universidad UTE, Quito, Ecuador
Diana Carolina Zúñiga Cabrera
Universidad UTE, Quito, Ecuador

Published 2022-04-04

Versions

Keywords

  • sugar cane,
  • bagasse,
  • thermal efficiency,
  • environmental problems

How to Cite

González Campaña, P. J. ., & Zúñiga Cabrera, D. C. . (2022). Environmental impacts of panela production in the Pacto parish of the Metropolitan District of Quito. Esferas, 3, 94–111. https://doi.org/10.18272/esferas.v3i1.2430

Abstract

The parish of Pacto is considered Ecuador"™s capital of panela. Pacto"™s population depends economically on livestock and agriculture, especially sugar cane cultivation. The production of panela from sugarcane juice is the main product of the parish, and a large part of its production is consumed in the country and is also exported to Colombia, France, Italy, and Spain. The production process benefits the population economically; however, some of its actions have an impact on the environment. This sector has technological problems that directly damage the production process, profitability, and economic sustainability. The main environmental problems are related to the impact on surface water and groundwater, terrestrial flora and fauna, and workers' health. The main positive impact is the generation of employment for the sector's population. The need for the population to be able to use their natural resources in a sustainable manner makes knowing the impacts generated by their activities a priority. In this work, the main environmental impacts of panela production were identified, and measures are proposed as part of an environmental management plan to reduce those impacts.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Ávila, I. (2011). El aguardiente de caña procesos y tradición en el valle de Yunguilla. [Tesis de Grado, Universidad de Cuenca]. Repositorio Institucional Universidad de Cuenca http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/3327
  2. Chapaca, D. (2021). Diseño de un plan de acción ambiental para la parroquia rural de Pacto sector La Delicia, Pacto Centro y Pacto Loma. [tesis de grado, Universidad UTE]. Repositorio digital UTE. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/21714
  3. Chugulí, B. (2021). Elaboración de briquetas a partir de bagazo de caña de azúcar como combustible sólido en la industria panelera del sector La Delicia Pacto. [tesis de grado, Universidad UTE]. Repositorio digital UTE. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/21713
  4. Conesa, V. (2009). Guía metodológica para la Evaluación del impacto ambiental. Ingeniería sanitaria y ambiental. Mundi Presa España.
  5. Corporación Financiera Nacional. (2020). Cultivo de caña de azúcar elaboración y refinado de azúcar de caña y otros [Archivo PDF]. https://www.cfn.fin.ec/wp-content/uploads/downloads/biblioteca/2020/ficha-sectorial-4-trimestre-2020/FS-Azucar-4T2020.pdf
  6. DW Español. (2021, agosto 14). Por el agua, la vida y la naturaleza: Quito sin minería [video]. YouTube. https://youtu.be/oetArARdTiE
  7. García-Muñoz, M. (2004). Hornillas paneleras: evaluación de impacto ambiental. Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIA 4(1), 20-29.
  8. García, H., Albarracín, L., Toscano, A., Santana, N. y Insuasty, O. (2007). Guía tecnológica para el manejo integral del sistema productivo de la caña panelera. CORPOICA - Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, Colombia. https://www.researchgate.net/publication/306375006_Guia_tecnologica_para_el_manejo_integral_del_sistema_productivo_de_cana_panelera
  9. García, H., Peña, A., López, R., Durán, E. y Olvera, G. (2011). Desarrollo de un sistema de jugos de múltiple efecto para mejorar la eficiencia térmica y productividad y disminuir el impacto ambiental en la producción de panela. Corporación colombiana de investigación agropecuaria AGROSAVIA, 1-13.
  10. Gobierno Autónomo Descentralizado de la Parroquia de Pacto. (2015). Plan de Desarrollo y Ordenamiento Territorial de la Parroquia de Pacto [Archivo PDF]. http://app.sni.gob.ec/sni-link/sni/PORTAL_SNI/data_sigad_plus/sigadplusdocumentofinal/1768128260001_GESTNOVA_PDyOT_PACTOFINAL_30-10-2015_20-27-52.pdf
  11. Gonzaga, J. (2020). Análisis del proceso de combustión utilizando el bagazo de caña de azúcar como combustible y sus impactos en el ambiente de la población de Ingapi-Pacto [tesis de grado, Universidad UTE]. Repositorio digital UTE. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/21092
  12. López, N., Moreno, F., Castro, L. y Zárate, M. (2019). Evaluación de los aspectos ambientales en la cadena de suministro de la panela en el sector de la hoya del río Suarez, en Colombia. Revista Chilena de Economía y Sociedad 13(1), 80-94.
  13. Ministerio del Ambiente, Agua y Transición Ecológica. (25 de julio de 2018). El Chocó Andino de Pichincha es declarado por la UNESCO como la nueva Reserva de la Biósfera. https://www.ambiente.gob.ec/el-choco-andino-de-pichincha-es-declarado-por-la-unesco-como-la-nueva-reserva-de-biosfera/
  14. Rochina, S. (2013). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta de procesamiento de panela granulada y su comercialización para la asociación de paneleros perteneciente a la parroquia Facundo Vela Cantón Guaranda provincia de Bolívar. [Tesis de grado, Universidad Central del Ecuador]. Repositorio digital Universidad Central del Ecuador http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/2217
  15. Terán, L. (2019). Determinación del índice simplificado de calidad del agua (ISQA) de la zona urbana de la Parroquia de Pacto provincia Pichincha. [Tesis de grado, Universidad UTE]. Repositorio digital UTE. http://repositorio.ute.edu.ec/handle/123456789/18832
  16. Velásquez, H., Chejne, J. y Agudelo, A. (2004). Diagnóstico energético de los procesos productivos de la panela en Colombia. Revista Facultad Nacional de Agronomía 57(2), 2453-2465.